perjantai 22. toukokuuta 2009

Tammikuun vasurit osa2


BARBARA LYNN, KITARISTI JA LAULAJA, USA 16.01. 1942







Barbara Lynn (s. Barbara Lynn Ozen, myöh. Barbara Lynn Cumby 16 tammikuuta 1942, Beaumont, Texas) on Amerikkalainen rhythm ja blues kitaristi ja laulaja.



Hän soitti pianoa lapsena, mutta vaihtoi sitten kitaraan. Häntä inspiroi blues artistit Guitar Slim ja Jimmy Reed, ja pop artistit kuten Elvis Presley ja Brenda Lee, ja hän perusti oman naisbändin, Bobbie Lynn and the Idols.



Laulaja Joe Barry esitteli Lynnin tuottaja Huey Meauxille. Hänen ensimmäinen singlensä "You'll Lose A Good Thing" oli #1 R&B hitti ja Top 10 pop hitti vuonna 1962.



Pian Lynn oli jo kiertueella sellaisten suurten soul musiikin suuruuksien kuin Gladys Knight, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Dionne Warwick, Jackie Wilson, Sam Cooke, Otis Redding, James Brown, Al Green, Carla Thomas, Marvin Gaye, Ike and Tina Turner, The Temptations, ja B.B. King, kanssa.



Ensimmäistä kertaa hän meni naimisiin ollessaan 28 ja sai kolme lasta. Asuessaan Los Angelesissa, hän esiintyi silloin tällöin klubeissa. Miehensä kuoleman jälkeen hän palasi Beaumontiin, missä hänen äitinsä oli asunut, ja alkoi levyttää uudelleen. Lynn sai Pioneer Award palkinnon "the Rhythm and Blues Foundation":lta vuonna 1999.


CHERYL BENTYNE, LAULAJA (MANHATTAN TRANSFER), USA 17.01. 1954







Cheryl Bentyne (synt. tammikuun 17, 1954), kasvoi musiikkiperheessä. Vanhempiensa kanssa Cheryl ja hänen kolme veljeään asuivat Mount Vernonilla, Washingtonissa. Hänen isänsä oli swing muusikko, tunnettu nimellä "The Benny Goodman of the Northwest." Hänen äitinsä oli myös laulaja, joten oli luonnollista että Cheryl oli kiinnostunut musiikista. Häntä kiinnosti myös teatteri ja klassinen piano - mitä hän opiskeli seitsemän vuotta - ja tietysti laulaminen. Hän aloitti laulamisen 13 vuotiaana. Kun Cheryl Bentyne liittyi Manhattan Transfer yhtyeeseen vuonna 1979, kaikki alkoi mennä "juuri oikein".





JIM CARREY, NÄYTTELIJÄ, USA 17.01. 1962







James Eugene "Jim" Carrey (synt. tammikuun 17, 1962 Newmarket, Ontario, Canada) on Golden Globe voittanut kanadalainen koomikko ja näyttelijä.



Hänet tunnetaan parhaiten maanisesta ja ylilyövästä esiintymisestään komedioissa kuten Ace Ventura: Pet Detective, Ace Ventura: When Nature Calls, Dumb & Dumber, The Mask, Liar Liar, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, ja Bruce Almighty. Carrey on saanut myös kriitikoiden kiitosta draamarooleistaan filmeissä The Truman Show, The Majestic, Man on the Moon, ja Eternal Sunshine of the Spotless Mind.


CARY GRANT, NÄYTTELIJÄ, 18.01. 1904







Cary Grant (oik. Archibald Alexander Leach, 18. tammikuuta 1904, Bristol, UK – 29. marraskuuta 1986, Davenport, Iowa, USA) oli englantilaissyntyinen näyttelijä.



Grant kuului 1930-luvulta lähtien Hollywoodin kirkkaimpiin tähtiin. Hän tuli aluksi tunnetuksi komediatähtenä, mutta myöhemmin hänestä tuli Alfred Hitchcockin luottonäyttelijä. Grantin vastanäyttelijöinä toimi aikansa suuria tähtiä, kuten Katharine Hepburn, Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Grace Kelly, Marlene Dietrich ja Ginger Rogers. Viimeisen elokuvansa Grant teki vuonna 1966.



Vuonna 1999 American Film Institute valitsi Grantin vuosisadan toiseksi merkittävimmäksi miestähdeksi Humphrey Bogartin jälkeen. Grant oli naimisissa viisi kertaa ja hänellä oli yksi tytär. Hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1942. Kirjailija Ian Fleming loi James Bondin Cary Grant mielessään.





DANNY KAYE, NÄYTTELIJÄ, 18.01. 1913, USA







Danny Kaye (David Daniel Kaminski; s. 18. tammikuuta 1913, New York - k. 3. maaliskuuta 1987, Los Angeles) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän oli yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia koomikoita, joka menestyi sekä Broadwayn lavoilla että elokuvissa. Hän esiintyi mm. klassikkofilmissä White Christmas (1954) sekä television Bill Cosby Showssa. Elämänsä loppupuolella hän omistautui UNICEFin hyvän tahdon lähettilään työlle. Kaye palkittiin kahdella Oscar-palkinnolla.


TIPPI HEDREN, NÄYTTELIJÄTÄR, USA 19.01. 1931







Nathalie "Tippi" Hedren (s. tammikuun 19. 1931 New Ulm, Minnesota) on Amerikkalainen näyttelijätär. Hänet tunnetaan parhaiten Alfred Hitchcockin elokuvasta The Birds ja hänen suuri elämäntyönsä on eläinten pelastaminen "Shambala Preservessa", 80 eekkerin suojelualueella. jonka hän löysi vuonna 1983.

Hän nautti suurta suosiota malliurallaan 1950 ja 1960 luvulla ja hänet löysi Hitchcock, joka katsoi The Today Showta ja näki Hedrenin diettijuoma mainoksessa. Hän oli otettu sekä Hedrenin kävelytyylistä, että hänen päänsä eleistä. Hitchcock oli etsimässä näyttelijätärtä, joka muistuttaisi hienostuneisuullaan ja vaalean seksikkäällä kauneudellaan kuten Grace Kelly, jonka kanssa hän oli tehnyt 3 elokuvaa. Niinpä Hitchcock palkkasi Hedrenin Linnut-elokuvansa Marnien osaan.



Hedren on näyttelijätär Melanie Griffithin äiti ja he jakavat keskenään kuuden elokuvan menestyksen, mainittavimpana Pacific Heights vuodelta 1990. Hedrenillä on ruotsalaisen isä ja saksalais-norjalainen äiti. Hänen lempinimensä Tippi tulee ruotsalaisesta lempinimestä Tupsa tai "sweetheart". 18-vuotiaana hän osti lipun New Yorkiin ja aloitti ammattilaismallin uransa. Vuoden sisällä hän teki filmidepyyttinsä musikaalikomediassa The Petty Girl (1950). New Yorkissa hän tapasi myös miehensä, Peter Griffithin vuonna 1952.





PHIL EVERLY (EVERLY BROTHERS), LAULAJA, KITARISTI, USA 19.01. 1939







Phil Everly, alkuperäiseltä nimeltään Philip Everly, on syntynyt tammikuun 19, 1939 Chicagossa. Kahden Kentuckylaisen kantrimuusikon, Ike ja Margaret Embry Everlyn poika, the Everly Brothersien jäsen kasvoi Iowassa. Aluksi Phil ja hänen veljensä esiintyivät radiossa vanhempiensa kanssa ja pienissä live-show tyyppisissä esiintymisissä keski-lännessä, josta alkoi heidän oma musiikkiuransa huippusuositussa Every Brothers yhtyeessä.





MICHAEL CRAWFORD, NÄYTTELIJÄ, LAULAJA, ENGLANTI 19.01. 1942







Michael Crawford, Sir, oik. Michael Patrick Dumble-Smith (s. 19. tammikuuta, 1942, Salisbury, Wiltshire, Englanti) on brittiläinen näyttelijä ja laulaja. Hän on saanut ylistystä kriitikoilta ja useita palkintoja urallaan, jonka aikana hän on esiintynyt radiossa, televisiossa ja lavalla Broadwaylla sekä West Endilla.



Vaikka hän esiintyi usein lavalla musikaaleissa kuten Oopperan kummitus (alkuperäinen ensimmäinen Phantom!), Crawford nousi suuren yleisön tietoisuuteen alun perin roolistaan Frank Spencerina Brittiläisessä tilannekomediassa Some Mothers Do 'Ave 'Em, jota näytettiin Britannian televisiossa vuosina 1973-1978. Ohjelmasta tuli yksi BBC:n suosituimmista sarjoista.



Crawford on saanut Sir-arvonimen ja hänet on myös nimetty vuoden viihdepersoonaksi Variety Club of Great Britain -säätiön toimesta.



Crawford oli naimisissa Gabrielle Lewis-nimisen naisen kanssa ja heillä on 2 tytärtä, Lucy ja Emma. Nyttemmin he ovat eronneet.









JENSON BUTTON, F1-KULJETTAJA, ENGLANTI 19.01. 1980







Jenson Button (s. 19. tammikuuta 1980 Frome, Somerset, Englanti) on brittiläinen Formula 1-kuljettaja.



Fromen kaupungissa Somersetissa syntynyt Button aloitti mikroautoilun 8-vuotiaana. Vuonna 1991 hän dominoi British Cadet Kart -sarjaa, voittaen kaikki sen 34 osakilpailua. Vuonna 1997 hänestä tuli nuorin European Super A -sarjan voittanut kuljettaja. Hän jätti mikroautot vuotta myöhemmin siirtyäkseen isompien autojen luokkiin. Samana vuonna hän voitti arvostetun British Formula Ford -sarjan Haywood Racingin -tallissa. Seuraavana vuonna Button siirtyi Formula 3 -sarjaan, jossa hän saavutti kaksi osakilpailuvoittoa ja kolmannen sijan sarjassa.



McLaren palkitsi Buttonin vuoden nuorena kuljettajana 1999. Seuraavana vuonna hän aloitti F1-autojen testaamisen ajaen mm. Prost-tallissa. Hänen ajotaitonsa huomasi tässä vaiheessa Williams-tallin tallipäällikkö Frank Williams, joka halusi nuorukaisen testikuljettajakseen. Button osoittautui kuitenkin tallin kakkoskuljettajaksi kaavailemaa Bruno Junqueiraa nopeammaksi, joten hänet valittiinkin yllättäen tallin kakkoskuljettajaksi tulevalle kaudelle. Ensimmäisellä kaudellaan Button sijoittui MM-sarjassa kahdeksanneksi, ja osoitti monesti myös olleensa tallikaveriaan Ralf Schumacheria nopeampi. Kauden 2000 parhaaksi suoritukseksi jäi neljäs sija Saksan GP:ssä.



Kaudella 2001 Button siirtyi Benetton-talliin, jossa hän kärsi hitaan auton vuoksi kohtuuttoman paljon. Parhaaksi sijoitukseksi muodostui Saksan GP:n viides tila, mutta 17. sija MM-sarjassa oli pettymys Buttonille.



Vuonna 2002 Renault osti Benetton-tallin, ja autostakin saatiin edelliskautta nopeampi. Vaikka Buttonin tallikaveri Jarno Trulli oli usein aika-ajoissa nopeampi, päättyivät kisat useimmiten Buttonin hyväksi. Malesian GP:ssä Button oli jo lähellä ensimmäistä sijoitustaan kolmen parhaan joukkoon, mutta Michael Schumacher ohitti rengasvioista kärsineen Buttonin viimeisellä kierroksella. Kauden mestaruustaistossa Button sijoittui seitsemänneksi, ja parhaiksi suorituksiksi jäivät Malesian GP:n ja Brasilian GP:n neljännet sijat.



Kaudelle 2003 Button siirtyi BAR-talliin. Hänen tallikaverinaan ajoi entinen maailmanmestari Jacques Villeneuve, jonka kanssa välit eivät kuitenkaan pysyneet kunnossa. Villeneuve riisti Buttonilta kauden avauskisassa Australian GP:ssä pisteitä tulemalla varikolle sillä kierroksella, jolloin Buttonin piti tulla sisään. Lehdistössä käytiin tiukkaa sanasotaa läpi kauden, mutta radoilla Button oli lähes jatkuvasti tallikaveriaan edellä. Edelleenkään Button ei onnistunut nousemaan yhdessäkään kilpailussa kärkikolmikkoon, mutta sijoitus kuljettajien MM-sarjassa oli yhdeksäs. Kauden ainoa neljäs sija tuli Itävallan GP:ssä.



Kaudella 2004 Button ja BAR-talli nousivat yllättäen aivan sarjan kuumimpaan kärkeen. Button saavutti uransa ensimmäisen paikan palkintokorokkeelle Malesian GP:ssä. Muutamaa kilpailua myöhemmin San Marinon GP:ssä Button otti jo uransa ensimmäisen paalupaikan sekä kilpailun kakkossijan. Loppukausikin sujui mainiosti, ja 85 pistettä kerännyt Button oli kuljettajien MM-sarjan kolmas kauden päätyttyä. Hän johti suorituksillaan myös BAR-tallin upeasti kakkostilalle valmistajien MM-sarjassa.



Kauden 2004 päätyttyä Button ilmoitti solmineensa sopimuksen Williams-tallin kanssa kaudelle 2005. BAR-tallipäällikkö David Richards päätti kuitenkin taistella huippukuljettajansa säilyttämiseksi, ja tapaus siirtyikin Kansainvälisen Autoliiton FIA:n tuomioistuimelle. Milanossa Italiassa pidetyssä istunnossa Button määrättiin jatkamaan BAR-tallissa kaudella 2005. Kauden 2006 Unkarin GP:ssä 6. elokuuta Button ajoi uransa ensimmäiseen osakilpailuvoittoonsa.



Button on kihloissa Louise Griffithsin kanssa. Monien muiden F1-kuljettajien tapaan Button asuu Monacossa.





SHAWN WAYANS, NÄYTTELIJÄ, USA 19.01 1971







Shawn Wayans (s. tammikuun 19, 1971 New York City, New York) on Amerikkalainen näyttelijä ja koomikko. Hän on Keenen Ivory Wayansin, Damon Wayansin, Marlon Wayansin, ja Kim Wayansin veli.



Shawn kasvoi New York Cityn Chelsean alueella. Hän on toiseksi nuorin Howell ja Elvira Wayansin kymmenen lapsisesta perheestä. Shawn teki debyyttinsä vanhemman veljensä filmissä I'm Gonna Get You Sucka (1988). Fox's In Living Colorilla (1990-93) hänestä tuli SW-1, klassikkohahmo, hyvännäköinen DJ. Wayans oli myös vierailijana useissa jaksoissa sarjassa MacGyver (Ihmemies).



Hänen uransa nousi nopeasti hänen saatuaan roolin veljiensä Marlonin ja Keenanin kanssa elokuvassa Scary Movie (2000) ja näytteli myös sarjan kakkos-osassa. Elokuvassa Little man hän palasi jälleen veljiensä kanssa samaan projektiin ja näyttelemisen lisäksi sekä kirjoitti, että oli tuottajatiimissä mukana.


LADY SOPHIE RHYS-JONES, WESSEXIN KREIVITÄR, BRITANNIA 20.01. 1965







The Countess of Wessex (Sophie Helen Mountbatten-Windsor, s. 20. tammikuuta 1965), on Britannian kuningasperheen jäsen, Kuningatar Elizabeth II:n ja Edinburgin Herttuan, Prinssi Philipin nuorimman pojan, Prinssi Edwardin (Earl of Wessex) puoliso.



Syntymänimeltään Sophie on Neiti Sophie Helen Rhys-Jones. Hän on Christopher Bournes Rhys-Jonesin, eläkkeellä olevan rengaskauppiaan ja hänen vaimonsa, Irlantilaissyntyisen sihteerin Mary Rhys-Jonesin (os. O'Sullivan), tytär. Sophien äiti kuoli 29.08. 2005, 71-vuoden iässä.





EDWIN ALDRIN, ASTRONAUTTI, USA 20.01. 1930







Edwin Eugene "Buzz" Aldrin, Jr (s. 20. tammikuuta 1930, Montclair, New Jersey) on yhdysvaltalainen astronautti ja toisena Kuussa käynyt ihminen.

Buzz Aldrin valmistui West Pointin sotilasakatemiasta 1951 ja toimi Korean sodassa taistelulentäjänä. Hänet valittiin astronautiksi 1963 ja hänen ensimmäinen avaruuslentonsa oli Gemini 12:lla marraskuussa 1966.



20. heinäkuuta 1969 Buzz Aldrin astui Neil Armstrongin jälkeen toisena ihmisenä kuun pinnalle Apollo 11-lennolla. Pieni kraatteri lähellä laskeutumispaikkaa on nimetty Aldrinin mukaan.







Buzz Aldrinilla on tähti Hollywoodin Walk of Fame-jalkakäytävällä. Buzz Aldrin on maininnut Discovery-tiedekanavan haastattelussa nähneensä avaruusaluksen vieressä UFOn Apollo 11-lennolla, mutta NASA vaati tiedon salaamista 30 vuotta.





GEORGE BURNS, KOOMIKKO, NÄYTTELIJÄ, USA, 20.01. 1896







George Burns, oikealta nimeltään Nathan Birnbaum (s. tammikuun 20, 1896 New York City – k. maaliskuun 9, 1996 Beverly Hills, Kalifornia), oli Amerikkalainen koomikko ja näyttelijä.



Burns oli naimisissa ensin Hannah Siegalin kanssa, mutta he erosivat. Hänellä oli kaksi adoptiolasta, Ronnie ja Sandra, toisen vaimonsa Gracie Allenin kanssa. Gracie kuoli 27 elokuuta 1964.



Burnsin uraan mahtui radio-, televisio-, elokuva- ym. esiintymisiä sekä hänen legendaarisen vaimonsa Gracie Allenin kanssa, että ilman häntä. Hänen tavaramerkikseen muodostuivat tuuheat kulmakarvat ja sikarin savu. Hänen uskomaton uransa huipentui hänen elämänsä loppupuolella aina 79 ikävuodesta lähelle kuolemaansa 100-vuoden iässä!





SLIM WHITMAN, KANTRIMUUSIKKO, USA 20.01 1924







Slim Whitman (s. tammikuun 20, 1924 Tampa, Florida) on Amerikkalainen kantrilaulaja ja sanoittaja.



Syntymänimeltään Otis Dewey Whitman, Jr. on yksi parhaiten myyneitä ja vaikuttavimpia artisteja kantrimusiikin historiassa, mutta samaan aikaan yksi tuntemattomampia Amerikan suurelle yleisölle. Nuorena Whitman piti mm. Jimmie Rodgersin musiikista, jota hän kuuli radiosta mutta ei haaveillut muusikon urasta ennenkuin toisen maailmansodan jälkeen, kun hänen palveluksensa päättyi USA:n laivastossa.


TELLY SAVALAS, NÄYTTELIJÄ, KREIKKA/USA 21.01 1924







Syntymänimi: Aristotle Savalas

Syntymäaika: 21.01 1924, Garden City, New York

Kuollut: 22.01 1994, Universal City, California



Kansallisuus: Kreikka

Vanhemmat: Nicholas ja Christina Savalas

Sisarukset: Gus, George, Theodore ja Katherine



Lapset: Christina, Penelope, Candace, Nicholas, Christian ja Ariana

Vaimot: Katherine Nicholaidis, Marilynn (Lynn) Gardner ja Julie Hovland

Kummilapsi: Jennifer Aniston-Pitt



Ensimmäinen työ: Telly myi sanomalehtiä ja kiillotti kenkiä

Valmistava koulutus: Sewanhaka High School, Floral, New York

College: Armed Forces Instituutti, Columbia University



Ammatti: Näyttelijä, Ohjaaja

Tellyn lentävät lauseet: "Who loves ya, baby?", "We're all born bald, baby."

Faktaa: Syntymästään vasenkätinen, mutta opetellut kirjoittamaan yms. oikealla.



Suosikit

Harrastukset: Korttipelit ja ajanvietto perheen kanssa.

Urheilu: Uinti ja Golf, Hevoskilpailuissa käynti ja Jalkapallo

Suosikki tv-juontaja: Bernard Shaw

TV-sarja: Family Feud and Jeopardy!

Kirjat: Historialliset elämäkerrat ja Romanttiset novellit





Ura: Savalas oli Emmy palkittu tv- ja elokuvanäyttelijä, jonka uran voi jakaa neljään osaan. Hän on ehdolla Oscar-gaalassa 1963 hänen roolistaan elokuvassa Birdman of Alcatraz. Hän tähditti Burt Lancasterin kanssa elokuvia The Young Savages ja The Scalphunters. Pitkän uransa aikana hänet tunnettiin parhaiten pääroolista 1970-luvun rikosdraamassa Kojak, samoin kuin rooleistaan Ernst Stavro Blofeld James Bond elokuvassa On Her Majesty's Secret Service.





BENNY HILL, NÄYTTELIJÄ, BRITANNIA, 21.01. 1924







Benny Hill (oik. Alfred Hawthorne Hill, 21. tammikuuta 1924, Southampton – 18. huhtikuuta 1992, Teddington) oli ensimmäinen brittikoomikko, joka saavutti kansainvälistä mainetta televisio-ohjelmien kautta.



Hillin ura alkoi 1940-luvulla ympäri Isoa-Britanniaa kiertäneen varieteeteatterin parissa. Taiteilijanimen Benny hän otti käyttöön lempikoomikkonsa Jack Bennyn mukaan. Samoihin aikoihin hän teki yhteistyönä Reg Varneyn kanssa humoristisia ohjelmia radioon. Ura televisiossa alkoi vuonna 1949 ohjelmalla Hi There!.



Huolimatta miljoonaomaisuudestaan Benny Hill eli suhteellisen vaatimatonta elämää. Hänellä oli pienkerrostalokaksio lähellä Teddingtonin Studioita, missä hän kuvasi omaa show'taan. Hän ei omistanut palvelijoita eikä autoa ja hoiti itse välttämättömät askareensa. Viimeisinä vuosinaan lääkärit varoittivat häntä useaan otteeseen liikalihavuudesta (Benny oli selvästi ylipainoinen), joka lopulta koitui hänen kohtalokseen. Paria kuukautta ennen Bennyn kuolemaa lääkärit ehdottivat hänelle ohitusleikkausta, mutta Benny kieltäytyi. Benny löydettiin huhtikuussa 1992 kuolleena kotoaan nojatuolista, johon hän oli menehtynyt katsoessaan televisiota. Koska Benny oli lapseton eikä ollut naimisissa, hänen muhkea omaisuutensa jaettiin hänen veljenpojilleen ja -tyttärilleen.



Benny Hillin tunnetuin työ oli BBC:llä vuonna 1955 aloittanut The Benny Hill Show, jonka esitetyin osuus käsittää ITV:lle (Thames Television) vuosina 1969–1989 tehdyt 111 jaksoa puolen tunnin kestoisia ohjelmia. Benny Hill oli sekä yksi sarjan käsikirjoittajista että sen pääesiintyjä. Hän oli myös ohjelmassa esitettyjen laulujen säveltäjä.



Show'ta on esitetty tähän mennessä yli 140 maassa. Yhdysvalloissa nähtiin ensimmäiset The Benny Hill Shown nimellä kulkevat, ohjelmalle ominaiselta alatyylin huumorilta siistityt koosteet tammikuulta 1979 alkaen. Nimekkäitä faneja ovat olleet muun muassa Charles Chaplin ja Michael Jackson, joista kumpikin tapasivat Benny Hillin henkilökohtaisesti. Ohjelman itsenäisestikin mainetta saavuttanut tunnusmelodia on saksofonisti Boots Randolphin kappale "Yakety Sax".





BRITTANY TIPLADY, LAPSINÄYTTELIJÄ, KANADA 21.01 1991







Brittany Alexandra Tiplady (s. tammikuun 21, 1991 Richmond, British Columbia) on Kanadalainen lapsinäyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan Jordan Black, televisiosarjasta Millennium (1996-1999).



Tiplady voitti 1998 Nuorten artistien kilpailussa parhaan sivuosanäyttelijän palkinnon.



Hänen veljensä Avery on myös lapsinäyttelijä.


DIANE LANE, NÄYTTELIJÄTÄR, USA 22.01. 1965







Diane Lane (s. 22.01. 1965 New York) on Oscar-palkittu amerikkalainen näyttelijätär. Hän on näyttelijäohjaajan Burt Lanen ja laulaja/play boy -lehden keskiaukeama tytön Colleen Farringtonin tytär. Hänen vanhempansa erosivat, kun hän oli pieni ja isä kasvatti hänet.



Hän aloitti näyttelemisen ammatikseen kuuden vuoden iässä La Mama Experimental Teatterissa New Yorkissa, missä hän esiintyi mm. tuotannoissa Medea ja The Cherry Orchard.

13-vuotiaana hän teki filmidepyyttinsä Laurence Olivierin vastanäyttelijänä elokuvassa A Little Romance ja 14-vuotiaana hänet kuvattiin Time-lehden kanteen.



80-luvulla Lane tapaili rock tähti Jon Bon Jovia ja oli naimisissa ranskalaisen näyttelijän Christopher Lambertin kanssa 1988-1994. Heillä on tytär Eleanor Jasmine Lambert (s. 05.09. 1993). Lane meni naimisiin vuonna 2004, nyt näyttelijä Josh Brolinin kanssa.


PETR KORDA, TENNISPELAAJA, TSEKKI 23.01 1968







Petr Korda (s. 23. tammikuuta 1968 Praha, Tsekkoslovakia) on tsekkiläinen entinen tennispelaaja.



Korda aloitti ammattilaisuransa vuonna 1987. Hän voitti ensimmäisen ATP-tason nelinpeliturnauksensa vuonna 1988 Prahassa (parinaan Milan Srejber) ja kaksinpeliturnauksensa vuonna 1991 Berliinissä. Korda pelasi urallaan neljä kertaa Grand Slam -turnauksen finaalissa - kahdesti kaksinpelissä ja kahdesti nelinpelissä. Vuonna 1990 Korda ja Goran Ivanisevic etenivät Ranskan avointen nelinpelin loppuotteluun, mutta hävisivät espanjalaisille Sergio Casalille ja Emilio Sanchezille.



Vuonna 1992 Korda pelasi Ranskan avointen kaksinpelin finaalissa hallitsevaa mestaria Jim Courieria vastaan häviten suoraan kolmessa erässä (7-5, 6-2, 6-1). Vuoden 1996 Australian avointen nelinpelin finaalissa Korda ja hänen parinsa Stefan Edberg peittosivat kanadalaisen Sebastien Lareaun ja yhdysvaltalaisen Alex O'Brienin neljässä erässä (7-5, 7-5, 4-6, 6-1).



Korda sai uransa kruunun vuonna 1998, jolloin hän kohtasi Chilen Marcelo Riosin Australian avointen kaksinpelin finaalissa. Korda hallitsi ottelua alusta loppuun voittaen ottelun lopulta suoraan kolmessa erässä (6-2, 6-2, 6-2) ja saavuttaen uransa ensimmäisen ja ainoan Grand Slam -voiton kaksinpelissä. Voitto nosti hänet maailmanlistan kakkoseksi, mikä jäi hänen uransa korkeimmaksi sijoitukseksi (nelinpelissä hän oli korkeimmillaan maailmanlistan kymmenes).


RICHARD GRIEVE, NÄYTTELIJÄ, AUSTRALIA 25.01 1970







Richard Grieve on Australialainen näyttelijä joka aloitti uransa vuonna 1988 opiskelemalla draamaa ja tanssia Victorian Yliopistossa Melbournessa. Sen jälkeen hän täydensi opintojaan Sydneyssa, National Institute of Dramatic Art:ssa (NIDA). Siitä saakka hän on työskennellyt intensiivisesti elokuvissa, tv:ssä ja teatterissa sekä teatterimusikaaleissa.



Richard matkusti Englantiin lokakuussa 2003 näytelläkseen Gastonin roolin musikaalissa Beauty & The Beast. Vuonna 2005 Richard filmasi Lontoossa. Vuonna 2006 hän oli vierailevana tähtenä Doctor Who:ssa. Viime aikoina Richard on ollut maailman ensi-iltansa saaneessa Teen Scream:ssa Theatre Royalissa, Lincolnissa ja 2006 Edinburghin Festivaaleilla.



DAVE KILMINSTER, MUUSIKKO, ENGLANTI 25.01 19??







Dave Kilminster joka raketin tavoin nousi kansainväliseen tietoisuuteen Guitarist Magazinen ensimmäisenä 'Vuoden Kitaristina" 1991, on aina sanonut syntyneensä muusikoksi. Hurjasteltuaan nuoruutensa lastenhoitajansa pianolla hän alkoi todenteolla vastata kutsumukseensa intohimolla huhtikuussa 1976 kun hän alkoi soittaa kitaraa. Hän soitti aluksi vasenkätisesti (hän on syntymästään vasuri), mutta joutui vaihtamaan oikeankäden kitaraan loukattuaan kätensä pahasti. Hänen päättäväisyytensä ja taitonsa on suonut hänelle uskomattoman uran monella eri sektorilla. Hän on kitaristin ohella mm. laulaja, tuottaja, kirjoittaja, insinööri jne jne.


SCOTT GLENN, ACTOR, USA 26.01. 1941







Theodore Scott Glenn (s. tammikuun 26, 1941, joidenkin tietolähteiden mukaan 1942) on Amerikkalainen näyttelijä joka tunnetaan lähinnä monen suositun elokuvan sivuosista. Rooleista mainittakoon mm. Wes Hightower elokuvassa Urban Cowboy (1980), astronautti Alan Shepard elokuvassa The Right Stuff (1983), Komentaja Bart Mancuso - The Hunt for Red October (1990), ja Jack Crawford elokuvassa The Silence of the Lambs (1991).



Glenn on syntynyt Pittsburghissa, Pennsylvaniassa Elizabeth Glennille. Hän kasvoi Appalachien keskuudessa ja hänellä on Irlantilais-Intiaani tausta. Lapsuutensa aikana hän oli jatkuvasti sairasa, jopa vuoden vuodepotilaana. Intensiivisen kuntoutuksen ansioista hän pääsi kuitenkin sairaudestaan. Valmistuttuaan Pittsburgh high schoolista, Glenn päätyi College of William and Mary -opistoon missä hänen pääaineenaan oli englanti. Sen jälkeen hän liittyi merivoimiin. Yritettyään monia erilaisia aloja hän alkoi ottaa näyttelijän tunteja. Vuonna 1965, Glenn teki Broadway debyyttinsä filmissä The Impossible Years. Sen jälkeen hän liittyi George Morrisonin näyttelijäkouluun.



Vuonna 1967 hän meni naimisiin Carol Schwartzin kanssa ja vaihtoi uskontonsa vaimonsa uskontoon, juutalaisuuteen. Vuonna 1968 hän liittyi The Actors Studion näyttelijöihin ja aloitti ammattimaisen teatteri- ja tv-työn. Vuonna 1970, ohjaaja James Bridges tarjosi hänelle hänen ensimmäisen teatterielokuvaroolinsa filmissä The Baby Maker, joka valmistui samana vuonna.





Elokuva Silverado (Scott Glenn toinen oikealta)


PETER LAIRD, KOMIIKKAKIRJAILIJA, SARJAKUVA-TAITEILIJA, USA 27.01 1954







Peter Laird (s. 27.01 1954 North Adams, Massachusetts) on Amerikkalainen piirtäjä ja komiikkataiteen valmistaja. Hänen kiinnostuksensa piirtämiseen ilmeni jo hyvin varhaisessa iässä, mutta todelliseksi intohimoksi se kehittyi vasta lukiossa.



Valmistuttuaan Massachusettsin Yliopistosta B.F.A. kuvanvalmistajaksi, Peter astui ammattilaisten maailmaan vilpitön halu tulla vapaaksi taiteilijaksi ja komiikkakirja-artistiksi. Viiden vuoden kovan työn jälkeen, hän oli jo saavuttanut pientä menestystä. Asiat alkoivat pikkuhiljaa nivoutua toisiinsa. Ensin hän tapasi Kevin Eastmanin, ja sen jälkeen tulevan vaimonsa Jeanninen, joka on kirjailija.



Noista tapahtumista lähti liikkeelle vyöry, jonka seurauksena Peter Laird on nykyään tunnettu erityisesti Teinimutanttikilpikonnistaan (1983), jotka hän on luonut yhdessä Kevin Eastmanin kanssa.





JAMES CROMWELL, NÄYTTELIJÄ, USA 27.01 1940







James Cromwell (s. 27.01 1940 Los Angeles, California) on Amerikkalainen tv- ja elokuvanäyttelijä, joka kasvoi Manhattanilla New Yorkissa. Häntä kutsutaan toisinaan myös Jamie Cromwelliksi. Hän on John Cromwellin ja näyttelijätär Kay Johnsonin poika.



Cromwell opiskeli The Hill Schoolissa, Middlebury Collegessa ja Carnegien Teknologisessa Instituutissa. Hän opiskeli näyttelemistä Carnegie Mellonin Yliopistossa. Hän aloitti uransa, kuten vanhempansakin, tehden kaikenlaista Shakespearesta kokeellisiin esityksiin.


GERMAINE GREER, JOURNALISTI, AUSTRALIA 29.01 1939









OPRAH WINFREY, TV-JUONTAJA, USA 29.01 1954




 


PHIL COLLINS, MUUSIKKO, ENGLANTI 30.01 1951




 


JOHNNY ROTTEN (JOHN LYDON), LAULAJA (SEX PISTOLS), ENGLANTI 31.01 1956





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti