keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Vasenkätisyyden historiaa


Jo vanhan testamentin lehdillä viitataan usein vasenpuolisuuteen ja vasenkätisyyteen. Omalta osaltaan sen maininnat ovat saaneet ihmiset kuvittelemaan, että itse vasenkätisyydessä on jotain väärää ja pahaa, sairastakin - koska kirjan maininnat pahasta ja väärästä on kuvaannollisesti kerrottu olevan vasemmalla puolella - päinvastaisella puolella kuin oikea, eli hyvä! Vaikka tulkintaa ei tulekaan mitenkään verrata kätisyyteen, vaan se on vain helpottamassa ymmärtämistä kahdesta eli puolesta - hyvästä ja pahasta, niin entisaikojen ihmisille opetettiin sen perusteella, että myös ruumiissa on kaksi toisistaan poikkeavaa puolta - hyvä ja paha - oikea ja vasen. Täten syrjintä sai alkunsa ja se vietiin jopa niin pitkälle ihmisten pimeinä - vai pitäisikö sanoa "vasemmanpuoleisina" aikoina Wink - että vasenkätisyyden takia menetti jopa henkensä milloin noitana, milloin sairaana, milloin paholaisen palvojana. Ihmisten tulkinnastahan siinä oli kyse, ei suinkaan Jumalan käsityksenä että vasenkätinen ihminen olisi jotenkin huonompi kuin oikeakätinenkään.

On usein kuultu verrattavan oikeaa ja vasenta siihenkin kuvaukseen, joka löytyy Raamatun uudesta testamentista. Siinä kerrotaan Jeesuksen tulevan tuomitsemaan viimeisinä päivinä, erottaen lampaat (tottelevaiset/hyvää tehneet) oikealle ja vuohet (tottelemattomat/pahaan taipuvaiset) vasemmalle puolelleen. Erottelun jälkeen oikealla puolella olevat perivät Jumalan valtakunnan ja vasemmalla puolella olevat joutuvat ikuiseen kadotukseen, toisinsanoen eivät saa enää elää.

Kuten kaikesta muustakin ennen kirjoitetusta, ihmiset ovat taipuvaisia tekemään omia tulkintojaan ja liittämään asioihin sellaisiakin piirteitä, joita siihen ei ole tarkoitettu. Niin tässäkin tapauksessa historian ahdasmieliset uskonnolliset ajat päättivät, että vasenkätisyys itsessään oli siis pahaa ja turmiollista, aivan kuten he automaattisesti olisivat noita Jeesuksen vasemmalle puolelle asetettavia kadotukseen joutuvia. Missään kohtaa raamatussa ei kuitenkaan puhuta vasenkätisten olevan sen pahempia kuin oikeakätisetkään. Se puhuu vain vääristä teoista, joiden mukaan ihminen tuomitaan - oli hän sitten oikea- tai vasenkätinen!

Joka tapauksessa juuri tuollaiset käsitteet ovat saaneet aikaan valtavaa vainoa ja väärinkäsitystä kautta historian ja siitä ovat saaneet kärsiä - ketkäpä muut kuin me vasurit!Kuva: Native American Indians
Child friendly site about American and Canadian Indians. 1400+ legends, 400+ agreements and treaties, 10,000+ pictures, free clipart, Pueblo pottery, American Indian jewelry, wolf tee shirts and more.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti