torstai 29. tammikuuta 2009

Hyödyt ja haitat


Vasenkätisyyden haittoja

Koska valtaosa ihmisistä on oikeakätisiä, kohtaavat vasenkätiset usein ongelmia päivittäisessä elämässään. Monet laitteet on suunniteltu käytettäväksi oikealla kädellä ja usein esineiden, tavaroiden ja huonekalujen sijoittelussa on ajateltu lähinnä oikeakätisiä. Usein vaikeudet johtuvat vain huonosta suunnittelusta: useimmat laitteet ja toimintaympäristöt voi toteuttaa siten, että niitä voivat käyttää yhtä hyvin oikea- kuin vasenkätiset.


Vasenkätiset elävät keskimäärin usean vuoden lyhyemmän ajan kuin oikeakätiset. Syytä tähän ei varsinaisesti tiedetä, mutta oikeakätisestä toimintaympäristöstä johtuvaa suurempaa onnettomuusriskiä pidetään yhtenä selittävänä tekijänä.


 


Lainaus: Turun Sanomien Verkkolehden artikkeli

Vasenkätisyys haittaa kirurgeja

"Päällisin puolin ei uskoisi, että vasenkätinen kirurgi tekee huonompaa jälkeä kuin hänen oikeakätinen kollegansa. Mutta ongelmia heillä on. Current Surgery -lehdessä julkaistu kysely New Yorkin vasenkätisten kirurgien piirissä osoittaa, että vain 13 prosenttia heistä on saanut koulutuksen aikana harjoitella vasenkätisille suunnitelluilla instrumenteilla ja myös useimmat vanhemmat, ohjaavat kirurgit ovat oikeakätisiä.

Useimmat instrumentit on tehty oikeakätisille. Ei ihme, että vasenkätisillä on vaikeuksia niiden käytössä. Jokainen voi itse kokeilla ottaa vaikkapa veitsen huonompaan käteensä ja yrittää leikata leipää.

Vasenkätisyys saattaa aiheuttaa ongelmia myös yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa, joka on tottunut työskentelemään oikeakätisten kirurgien kanssa. Myös osa potilaista suhtautuu empien vasenkätisiin operatiivista työtä tekeviin lääkäreihin."


 


Itselläni tulee mieleen heti esim. jo aiemmin puheena olleet kastikekauhat ja kakkulapiot. Kaupan kassoilla törmään ongelmaan, että kassaneiti kääntää kuitin allekirjoitettavaksi aina vinoon niin, että oikeakätisen on helppo kirjoittaa. Ne klassiset koulujen mustekynät on tietysti yksi luku sinänsä ja monia muitakin samantapaisia pikku "ongelmia" eteen aina välillä tulee.


Mukin tekstitkin on aina väärin päin! Lukuunottamatta tietysti tätä meille vartavasten tehtyä mukia! Näitä myy Anything Lefthanded -kauppa Lontoossa.

Yleensäkin Englannissa on vasurit otettu huomioon enemmän, tietysti siitä syystä, että siellä heitä on keskivertoa enemmän. Liikenteen vasenpuolisuus on mielestäni aivan mahtava juttu, mitä moni sanoo aivan käsittämättömäksi. Minulle se on kuin kotiin menisi!


 


Vasenkätisyydessä on kaikesta huolimatta myös omat hyvätkin puolensa.


Vasenkätisyyden etuja

Monissa sellaisissa urheilulajeissa, joissa kaksi vastustajaa ottelee vastakkain, vasenkätinen voi käyttää hyödykseen sitä, että vastustaja on yleensä vähemmän harjaantunut kohtaamaan vasen- kuin oikeakätisiä vastustajia. Tällaisia lajeja ovat muun muassa tennis, paini ja nyrkkeily. Arvellaan jopa vasenkätisyyden säilyneen evoluution paineessa juuri siksi, että vasenkätisyys on ollut eduksi taistelutilanteissa.

Joskus harvoin myös laitteet tai muut toimintaympäristöt on toteutettu vasenkätisiä suosivalla tavalla. Esimerkiksi Helsingin vanhoissa nivelraitiovaunuissa hallintalaitteet on sijoitettu siten, että vasenkätisyydestä on selvää etua.

Usein väitetään vasenkätisten olevan keskimääräisesti oikeakätisiä lahjakkaampia useissa eri asioissa, mutta tutkimustulokset eivät tue tätä väitettä. Vasenkätisten osuus tieteen ja taiteen huippulahjakkuuksien joukossa on kuitenkin silmiinpistävän suuri. Onkin väitetty, että vasenkätisillä lahjakkuus olisi ääreytyneempää kuin oikeakätisillä. Väitettä lahjakkuuden ääreytymisestä ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu.

Monesti arkikielessä oikeaa aivopuoliskoa (joka ohjaa vasenta puolta kehosta) pidetään intuitiivisena, luovana ja tunteellisena ja vasenkätisillä tämän aivopuoliskon osuutta pidetään korostuneena, mikä selittäisi vasenkätisten lahjakkuutta.


Nykyään vasenkätisyyteen suhtaudutaan useimmiten enemmänkin kiinnostuneesti kuin paheksuen.


 


Lainaus: Turun Sanomien Ajassa artikkelista

Vasurimiehet nettoavat

"Vasenkätisistä ei kannata puhua väheksyvästi. Tuoreen tutkimuksen mukaan vasenkätiset miehet tienaavat paremmin kuin oikeakätiset miehet.

Yhdysvalloissa tehdyn selvityksen mukaan koulutus näyttää tuovan tienestiä juuri vasenkätisille miehille. Jos vasurimies on käynyt edes jonkin verran korkeakoulua, hänen palkkansa on keskimäärin 15 prosenttia suurempi kuin saman verran päntänneillä oikeakätisillä miehillä.

Kun vasenkätinen mies on suorittanut yliopistollisen loppututkinnon, palkkaero sen kuin kasvaa. Loppututkinnon suorittaneista vasurimiehet nettoavat noin 26 prosenttia eli peräti yli neljänneksen enemmän kuin oikeakätiset uroot.

- Tilastollisesti merkittävät löydöt antavat lisätukea sille, että vasenkätisyys on etu, tutkijat päättelevät.

Erittäin mielenkiintoinen kysymys on se, miksi vasen- tai oikeakätisyys ei näytä vaikuttavan naisten palkkoihin."


Julkaistu 15.8.2006 2:32:20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti