keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Autot ja liikenne


Onko vasenkätisten mielestä helpompaa ajaa vasemmalla kuin oikealla, vai onko se pelkästään tottumiskysymys?
Oletko koskaan kokeillut ajaa autolla, jossa ratti onkin oikealla? Suomessa näkee mm. Suomen Postilla autoja, jotka on ilmeisesti tuotu (?) Englannista.

Olen itse ollut paljon Englannissa ja tottunut erittäin nopeasti ja helposti liikenteen "nurinkurisuuteen", kuten oikeakätiset matkakumppanini asian ovat ilmaisseet. Minulle ei ole tuottanut ongelmia katua ylittäessäni muistaa "katsoa ensin vasempaan ja sitten vasta oikeaan ja vielä kerran vasempaan", kuten siellä pitää tehdä. 

Olen myös ajanut vasemmanpuoleisen liikenteen tavalla, mutta en suinkaan Englannissa, jossa se on sallittua ja välttämätöntäkin, vaan ihan täällä Suomessa. Olin aina haaveillut asiasta, mutta normaalistihan sitä ei tietenkään voi eikä ole turvallistakaan tehdä! En siis suosittele ketään kokeilemaan!!!

Olimme kesälomamatkalla jossain itäsuomessa joskus viime vuosituhannen puolella. Kello oli siinä kolmen paikkeilla aamuyöllä ja noin kahden kilometrin tyhjä suora edessä. Sanoin ystävälleni, että nyt aion ajaa englantilaisittain, ellei hänellä ole mitään sitä vastaan! Häneltä kesti hetken käsittää, mitä tarkoitin, mutta nopeastihan se sitten hänellekin selvisi, kun vaihdoin suoran alussa kaistaa! Ketään ei tietenkään ollut näköpiirissä edessä, eikä myöskään takanamme. Siispä sain nauttia kerrankin "väärääpuolta" ajosta oikein sydämeni kyllyydestä, vaikka toistankin että toki se on laitonta yleisillä teillä täällä Suomessa, vaikka kuinka olisi tie tyhjänä. Sen jälkeen en tietenkään ole moista temppua uusinut, mutta pakko on sanoa, että se omalta osaltaan kasvatti identiteettiäni vasurina, sillä se todella tuntui minun luonnolliselta puoleltani ajaa! Toki olisi kokeilun täydelliseksi tekemisessä tarvittu vielä se ratti toiselle puolelle autoa, mutta näinkin oli oikein hyvä kokemus plakkarissa.

Englannissa ollessani istun usein bussissa aivan edessä, jotta saan kokea sen vasemmanpuoleisen liikenteen tunnun oikein konkreettisesti. Rakastan jopa niitä hurjia liikenneympyröitä, joita kuulemma oikeakätiset vihaavat!

Minäkö outo? Nyt en ymmärrä... ! Cool


ps. Niin ja parkkeeraan aina miel. vasemmalla puolellani olevaan parkkiruutuun, kuin oikealle. Miten muut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti