sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Eri kulttuurien suhtautuminen


Suuri vähemmistö
Vasenkätisyyttä ei yleensä tilastoida mitenkään, joten vasenkätisten määrästä voidaan esittää vain arvioita. Arviot vaihtelevat viidestä jopa yli 20 prosenttiin väestöstä yleisimmin viitattujen lukujen ollessa 10—13 prosenttia. Yleensä nämä luvut pohjautuvat Yhdysvalloissa tai Yhdistyneessä Kuningaskunnassa tehtyihin tutkimuksiin. On kuitenkin mahdollista ja jopa todennäköistä, että vasenkätisten määrä vaihtelee maittain ja kulttuuripiireittäin. Useimpien arvioiden mukaan miesten keskuudessa vasenkätisten osuus on jonkin verran suurempi kuin naisten keskuudessa.

Erilainen suhtautuminen eri kulttuureissa
Monissa kulttuureissa on voimakkaita vasenkätisyyteen liittyviä ennakkoasenteita. Uskonnolliset fundamentalistit esim. islamissa suhtautuvat vasenkätisyyteen usein epäilevästi ja arvelevat sen johtuvan paholaisen vaikutuksesta. Intiassa taas vasenta kättä pidetään likaisena, ja se onkin varattu esimerkiksi alapään hygienian hoitoon. Siksi esimerkiksi syömistä vasemmalla kädellä ei pidetä hyväksyttävänä. Steiner-pedagogiikassa taas vasenkätisyyden arvellaan johtuvan liiallisesta työnteosta edellisessä elämässä.

Monien kielten vasenta tarkoittavalla sanalla on kielteisiä sivumerkityksiä, jotka liittyvään pimeyteen, pahuuteen, väärään tai epämääräisyyteen. Myös suomessa ”vasen” asettuu ”oikean” vastinpariksi samalla tavoin kuin ”väärä” antaen sen kuvan, ettei se ole yhtä oikea kuin ”oikea”.

Esimerkiksi viroksi vasen on vasak ja oikea on parem.


Nykyajan modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa vasenkätiset eivät normaalisti ole mitenkään erikoisessa asemassa muihin ihmisiin.Kuva: Left Hand Bear, Oglala Sioux Chief, 1898

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti