maanantai 19. tammikuuta 2009

Lehtiartikkeli


Vasemman käden juttu
Oikealle kallistuva maailma voi olla vasurille viheliäinen paikka. Kyseessä on kaikkialla merkittävä vähemmistö. Ympäristön paineessa monet vasenkätiset kääntyvät osittain oikeaan.
Jos käytännön elämä takkuaa, on vasenkätisillä kuitenkin todistettavasti muita erityislahjoja. Useimmilla vasenkätisillä oikea aivopuolisko on hallitseva, joten esimerkiksi tunneälyä, taiteellisuutta ja luovuutta esiintyy vasenkätisillä keskimääräistä yleisemmin. Lahjakkuus ilmenee erityisesti kuvataiteessa ja musiikissa.

Vaikka tutkimukset osoittavat vasenkätisten olevan hieman oikeakätisiä alttiimpia joillekin fyysisille ja psyykkisille häiriöille, tällä erolla ei ole juuri käytännön merkitystä. Vasurit pärjäävät elämässä yhtä hyvin kuin oikeakätisetkin, vaikka moni elämän perusjuttu onkin oikealle kallellaan.

Peilikuvien käytäntö
Suurin osa saksista on muotoiltu vain oikeakätisille, joten jo sormien tunkeminen sormenreikiin tuntuu mahdottomalta. Vasurit voivat saada jopa rakkoja sormiinsa. Lisäksi saksien terät on asetettu siten, että esimerkiksi paperia leikatessa saksien oikea terä näkyy leikattavan paperin päällä. Monille vasenkätisille olisi luonnollisempaa nähdä vasen terä, jolloin saksilla voisi leikata tarkasti.

Länsimaissa kirjoittaminen etenee vasemmalta oikealle, jolloin vasenkätinen joutuu työntämään kynää kirjoittaessaan. Kynää puskeva kämmen suttaa kirjoitettua tekstiä ja paperi repeää helposti. Oikeakätisillä kirjoittava käsi tukee paperia ja oikeakätinen vetää kynää, jolloin kirjoittaminen on helpompaa ja siistimpää. Vasenkätisille suunniteltujen kynien kärjet onkin pyöristetty siten, ettei paperi repeäisi. Kynissä tulisi olla nopeasti kuivuvaa mustetta, jottei kynän perässä seuraava kämmen sotkisi kirjoitusjälkeä. Myös tavanomaiset viivoittimet ärsyttävät vasuria. Vasen käsi kun on yleensä mitta-asteikon päällä. Tällöin ratkaisuksi noussee viivoitin, jossa mitta-asteikko alkaakin oikealta.

Keittiössä vasenkätinen kohtaa pieniä hankaluuksia, jotka toki voidaan ylittää tai ohittaa. Normaalit purkinavaajat ovat erittäin vaikeita käyttää, koska ne toimivat lähinnä oikeakätisyyden periaatteella. Korkkiruuvit kääntyvät väärään suuntaan, veitsissä sahalaita on väärällä puolella ja kuorimaveitset toimivat väärinpäin.

Vasenkätisten markkinat netissä
Suomen markkinat vastaavat vasenkätisten tarpeisiin melko vähäisin panoksin. Suomessa toimii vain yksi verkkokauppa vasureille. Vasenkätisten saksia ja nopeasti kuivuvalla musteella varustettuja kyniä löytyy tosin Porinkin tavarataloista.

Lontoossa on puhtaasti vasenkätisyyteen erikoistunut kauppa, jonka nettisivusto tarjoaa vasenkätisille lähes kaikkea peilikuvana. Vasureille tyrkätään Sveitsin armeijan linkkuveitsiä, tietokonenäppäimistöjä ja -hiiriä. Valikoimasta löytyy jopa pelikortit, joissa on maamerkintä ja numerointi jokaisessa kortin nurkassa. Tällöin peilikuvamainen korttijärjestys ei peitä maamerkintöjä. Vasenkätisten kamerat ovat vielä Suomessa harvinaisia.

Nykyään valmistetaan jopa ranne- ja seinäkelloja, joiden kellotaulut ovat täydellisiä peilikuvia, myös siis kellotaulun numerointi. Samoin viisarit liikkuvat päinvastaiseen suuntaan. Joidenkin vasenkätisten on helpompaa lukea vastapäivään pyörivää kelloa. Tosin tällaisten kellojen suurmarkkinat löytyvät oikeakätisten keskuudesta. Monet ovat päättäneet hämmästyttää ystäviään peräti omintakeisella lahjalla.

Yhteyksiä sairauksiin epäillään
Tutkijat ja lääkärit ovat kiistelleet vasenkätisyyden synnystä jo vuosikymmeniä, eikä yhteisymmärrykseen ole päästy. Samankaltainen kiistely koskee vasenkätisyyden yhteyksistä sairauksiin.

Brittiläisen Leedsin yliopiston tutkijat kumosivat pari vuotta sitten oletuksen siitä, että vasenkätiset kuolisivat muita aiemmin. Tutkijoiden kyselyyn vastasi 6 000 ihmistä, joiden myöhemmän kuolleisuuden yhteyttä vasenkätisyyteen tutkittiin. Kuolemantapauksia kirjattiin yhdeksän kuukauden kuluttua 387. Tilastollisesti merkitsevää yhteyttä vasenkätisyyden ja aikaisen kuoleman välillä ei löydetty.

Ainakaan Leedsissä vasenkätisyys ei ole itsenäinen kuolemanriski, vaikka britit ovatkin tottuneet hieman enemmän vasemmalle kallistuvaan elämään. Onhan maassa vasemmanpuoleinen liikenne ja vasenkätinen kuningashuone. Edesmennyt kuningataräiti, hänen tyttärensä kuningatar Elisabet II, prinssi Charles ja hänen poikansa William ovat vasureita.

Perinnöllisyydestä on siis puhuttu, mutta kätisyyden määräävää geeniä ei ole vielä pystytty paikantamaan. Perinnällisyysteorian kannattajat olettavat, että vasen- tai oikeakätiseksi synnytään. Oikeakätisyyden geeniä pidetään vallitsevana. Toiset tutkijat puolestaan painottavat, että vasenkätisyys syntyisi sikiönkehityksen tai synnytyksen aikana. Näin eritoten, jos synnytyksessä on esiintynyt vaikeuksia. Tämän puolesta puhuu näkemys, jonka mukaan vasenkätisyys on yleisempää lapsilla, joiden syntymässä esiintyi komplikaatioita. Samoin kaksosilla vasenkätisyys on kaksi kertaa niin yleistä, kuin muulla väestöllä. Kaksossynnytykset ovat yleensä vaikeampia kuin yhden lapsen syntymät.

Pari vuotta sitten tutkittiin vakavien suolistosairauksien, kuten haavaisen paksusuolitulehduksen ja Chronin taudin esiintyvyyttä vasenkätisten keskuudessa. Kansainväliseen tutkimukseen osallistui 17 000 ihmistä. Tutkimuksen mukaan vasenkätisillä on yli kaksinkertainen riski sairastua kyseisiin tauteihin. Mistään kansantaudeista ei kuitenkaan ole kyse. Suomessa tauteihin sairastuu vuosittain noin 850 ihmistä. Vasenkätisiä Suomessa on noin 500 000.

Vasenkätisyyden yhteyksistä terveydellisiin ongelmiin on saatu viitteitä lukuisissa tutkimuksissa, mutta tutkimustulosten luotettavuus on kyseenalainen. Monet tutkimusryhmät ovat saaneet samoista tutkimusasetelmista ja samoilla mittareilla aivan erilaisia tuloksia. Alan tutkimusten mukaan vasenkätiset kärsivät kuitenkin hieman keskiarvoa enemmän mm. allergioista, unihäiriöistä, migreenistä ja suolistovaivoista.

Mikään vakava terveysriski vasenkätisyys ei siis todistettavasti ole. Suoraa syy-seuraussuhdetta on kuitenkin vaikea löytää, koska ihmisen kehitys on monisyinen, samaan aikaan kehittyvien osa-alueiden kokonaisuus. Tutkimuksissa vasenkätisyyden vaikutusta on siten lähes mahdotonta eristää muusta kehityksestä.

-Pohjolan Sanomat 05/06

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti