perjantai 22. toukokuuta 2009

Historian vasureita 11


GEORGE II, KUNINGAS, ENGLANTI 1683George II (George Augustus; s. 10. marraskuuta 1683 k. 25. lokakuuta 1760) oli Iso Britannian ja Irlannin Kuningas ja Brunswick-Lüneburgin (Hanover) Herttua, sekä Pyhän Rooman Valtakunnan Prinssi 11. kesäkuuta 1727 alkaen, aina kuolemaansa saakka.

King Georgen syntymäkartta"Rehellinen ja rohkea. Tyhmä, mutta monimutkainen. Suora ja ilkeä, ujo mutta röyhkeä!"


TIBERIUS, KEISARI, ROOMA 42 eKr.Tiberius Claudius Nero Caesar (s. 16. marraskuuta 42 eKr. k. 16. maaliskuuta 37 jKr.) oli Rooman toinen keisari, joka hallitsi vuodesta 14 jKr. kuolemaansa saakka.Tiberius peri vallan isäpuoleltaan Augustukselta. Hän oli tehokas hallinnon järjestäjä ja erinomainen sotapäällikkö. Hänen synkkä luonteensa sopi kuitenkin huonosti edustustehtäviin, eikä hän kyennyt saavuttamaan sen enempää kansan kuin hallitsevan yläluokankaan suosiota.Tiberiuksen perhe-elämää voidaan pitää yhtenä antiikin suurista tragedioista. Tiberius avioitui kenraali Agrippan tyttären Vipsanian kanssa, ja avioliitosta tuli hyvin onnellinen. Avioliitosta syntyi yksi poika, Drusus. Vuonna 12 eaa. Tiberius pakotettiin kuitenkin poliittisista syistä eroamaan Vipsaniasta. Augustus määräsi Tiberiuksen uudeksi vaimoksi Julian, joka oli Augustuksen tytär tämän edellisestä avioliitosta. Tiberiukselle ero Vipsaniasta oli tuskallinen, varsinkin kun häneltä kiellettiin kaikki kontaktit entiseen vaimoonsa. Uusi avioliitto Julian kanssa oli puolestaan täysi katastrofi. Lopulta Tiberius pakeni sietämätöntä avioliittoaan Rodoksen saarelle Kreikkaan.Evankeliumien mukaan Jeesuksen opetustyö ja kuolema ajoittuvat Tiberiuksen hallintokaudelle. Ei tiedetä, saiko Tiberius koskaan tietoja Jeesuksen toiminnasta ja opetuksesta. Jeesus tiesi Tiberiuksesta ja näki varmastikin tämän kuvan silloisissa rahoissa. Kun Jeesus sanoo ”antakaa keisarille mikä keisarin on” (Mark. 12:17), tarkoittaa hän keisarilla Tiberiusta.


JAMES GARFIELD, PRESIDENTTI, USA 1831James Abram Garfield (s. 19. marraskuuta 1831 Long Branch, New Jersey k. 19. syyskuuta 1881) oli Yhdysvaltain armeijan johtava kenraali ja Yhdysvaltain 20. Presidentti. Hänen presidentin uransa on toiseksi lyhyin kautta-aikojen. Hän toimi virassaan kuusi ja puoli kuukautta, ennen kuin hänet murhattiin. Garfield oli historian ensimmäinen ns. molempikätinen presidentti (ambidextrous). Hän kykeni kirjoittamaan yhtä hyvin sekä oikealla, että vasemmalla kädellä.
 


HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC, TAIDEMAALARI 1864Henri de Toulouse-Lautrec (oik. Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa s. 24. marraskuuta 1864 – k. 9. syyskuuta 1901) oli ranskalainen taidemaalari. Hän on erityisen tunnettu Pariisin 1800-luvun boheemielämän, sen kahviloiden ja tanssijattarien kuvaajana.Hän syntyi Etelä-Ranskassa vanhaan aristokraattisukuun. 12-vuotiaana hänen vasen jalkansa murtui. Parin vuoden päästä murtui myös oikea, eivätkä jalat parantuneet normaalisti perinnöllisen kalsiuminpuutteen vuoksi. Siksi hänen ulkomuotonsa jäi rujoksi. Jalkojensa lyhyyden vuoksi hän oli vain 1,5 metriä pitkä. ittain tästä vammasta johtui se, että Toulouse-Lautrec omistautui täysin taiteelleen.
 

WINSTON CHURCHILL, PÄÄMINISTERI, ENGLANTI 1874Sir Winston Leonard Spencer Churchill (s. 30. marraskuuta 1874 k. 24. tammikuuta 1965) oli Brittiläinen poliitikko ja pääministeri vuosina 1940-1945 ja 1951-1956. Churchill oli myös ammattisotilas ja Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut kirjailija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti