maanantai 23. helmikuuta 2009

Uusi löytö



Eilen Kuorosotaa katsellessani huomasin, että Mikki Kauste (s. 06.02.1971, Kouvola) on myös vasenkätinen!


 

perjantai 13. helmikuuta 2009

The Left-Handed Book





The Left-handed Book - How to get by in a right-handed world
-Simon Langford

Ostin kirjan muistaakseni vuoden 1995 matkallani Lontoosta, Anything Left-handed -kaupasta.

Kirjan takakannen tekstiä:

"The forgotten minority...
About one in ten people are left-handed. When the rest of society have not been putting them down (by using such pejorative terms as "sinister", "gauche" and "cack-handed"), left-handed people have suffered many inconveniences from living in an unthinkingly right-handed world.

In most countries, writing goes from left to right. Traditionally, simple tools like scissors and can-openers have been designed for right-handed people. And so left-handed people have constituted a forgotten minority - sometimes ridiculed and more often ignored.

The Left-handed Book puts left-handedness in a historical context and discusses why some people are left-handed and what it will mean to them. Simon Langford looks at religion, devil-worship, palmistry and their implications for left-handedness. He also deals with writing, sport, and many other fields - including a section on how to get left-handed people to have to use right-handed tools, whether in the kitchen, in the garden or anywhere else. The Left-handed Book puts the case for the forgotten minority..."

KEEP LEFT! Kieli ulkona

maanantai 9. helmikuuta 2009

Vasenkätisen silmin


Maailma vasenkätisen silmin

Maailma on tehty oikeakätisille. Vasenkätisten on koko ajan elettävä sitä väärin päin. Siihen tottuu pian, eikä sitä kohta enää huomaakaan. Usein vasenkätinen joutuu kuitenkin sellaisen tilanteen eteen, että pitää tehdä vasemmalla kädellä jotain, joka on suunniteltu tehtäväksi oikealla.

Lontoossa on vasenkätisille oma kauppa, Anything Lefthanded. Sieltä saa erilaisia arkielämää helpottavia pikkuesineitä. Kauan kaipaamani vasenkätiset kakkuhaarukat löysin sieltä. Oikeakätisissä kakkuhaarukoissahan paksuin sakara on vasemmalla, eli vasemmalla kädellä leikattaessa juuri väärällä puolella. Ostin kaupasta myös kynänteroittimen, joten enää ei tarvitse kiertää kynää väärään suuntaan. Vasenkätisellä soppakauhalla ei kiisseli läiky pöydälle.

Vasenkätisten kynässä mainosteksti on toisin päin, jotta sen näkee oikein kun sitä pitää kädessä. Viivoitinta käyttäessään vasenkätinen vetää kynällä erisuuntaan kuin oikeakätinen; niinpä numerot suurenevat eri suuntaan. Näitä ongelmia en kuitenkaan pidä polttavina, joten en käyttänyt matkakassaani kyseisiin tuotteisiin. Osa kaupan tavaroista oli sitä paitsi varsin väkisin tehdyn oloisia. Vasenkätisen muistikirjassa sidonta on oikealla puolella ja seinäkellon viisarit kiertävät vastapäivään. Vasenkätisen rannekello, jossa nuppi olisi kellon vasemmalla puolella, olisi hyödyllisempi, mutta sellaista en kaupassa nähnyt.

Lontoossa vasenkätisen elämä on siis edes vähän helpompaa, paitsi yhdessä seikassa: vasemmanpuoleinen liikenne suosii oikeakätisiä. Silloinhan miekkakäsi on valmiiksi vastaantulijan puolella ottamassa vastaan mahdollisen hyökkäyksen. Nykyajan vasenkätisen kannalta paljon merkittävämpi seikka liikenteessä on kuitenkin se, että autojen hallintalaitteet on suunniteltu oikeakätisille (jos siis autoilee). Helsingin raitiovaunuja kuitenkin ohjataan vasenkätisesti, olen kuullut.

On selvää, ettei maailmaa voi suunnitella vasenkätisesti. Oikeakätisiä on niin paljon enemmän. Suunnittelussa pitäisi silti huomioida vähemmistökin. Ovathan vasenkätiset Suomessa suurempi vähemmistö kuin ruotsinkieliset, joiden erikoisasema on huomioitu monin eri tavoin. Onneksi sentään ei ketään enää yritetä pakottaa oikeakätiseksi sitomalla vasen käsi selän taakse, kuten kouluissa joskus tehtiin.

Yliopiston päärakennuksen uuden puolen luentosalit on remontoitu siten, että vasenkätisen luennoitsijan on maattava mahallaan pöydällä voidakseen käyttää piirtoheitintä. Asento näyttää lähes yhtä vaikealta kuin se, joka tarvitaan, että Porthanian vessoissa saa repäistyä palan vessapaperia. Pankkitiskillä kynä on aina oikealla puolella, ja usein vielä ketjulla siihen sidottuna.

Suurimmat ongelmat vasenkätinen kohtaa kirjoittaessaan. Mitä ihmeellisimpiä kynän asentoja on kehitetty estämään suttaantumista, kun tekstin pitää edetä vasemmalta oikealle. Oman versioni ongelma on ainakin siinä, että sillä on lähes mahdotonta kirjoittaa pystysuoraan. Olenkin aina ihmetellyt niitä vasenkätisiä, jotka suoriutuvat ilmoitustaulujen ilmoittautumislistoista kauniin selkeällä käsialalla. Oma tekeleeni vaikuttaa siltä kuin olisin lähettänyt viisivuotiaan pikkuveljeni (jollaista minulla ei tosin ole) hoitamaan ilmoittautumisen puolestani.

Yritin joskus opetella kirjoittamaan ylösalaisin. Tällöin vastapäätä istuva näkisi tekstini oikein päin ja minä voisin kirjoittaa oikealta vasemmalle. En vain jaksanut harjoitella tarpeeksi. Leonardo da Vinci ratkaisi ongelman kirjoittamalla peilikirjoitusta. Se ei kuitenkaan ole kovin lukijaystävällistä. Sitä ei tosin voi sanoa minunkaan kirjoituksestani, joten pitänee harkita ajatusta.

Koneella kirjoittaessaankaan vasen- ja oikeakätiset eivät ole tasa-arvoisia. Näppäimistöt on suunniteltu oikeakätisille. Täysin käsittämätöntä on esimerkiksi se, että molemmat enterit ovat oikealla puolella. Myös numeronäppäimet ja useimmat keskeiset toimintonäppäimet ovat oikealla. Lontoon kaupassa oli kyllä myytävänä myös vasenkätisten näppäimistö, mutta sitä en raaskinut ostaa.

Kameratkin on tehty oikeakätisille. Vai onko joku joskus nähnyt kameran, jonka laukaisija olisi vasemmalla puolella? Väärän käden käytöstä varmaankin johtuu, että vasenkätiset usein pitävät kameraa pystykuvissa eri päin kuin oikeakätiset: laukaisija ylöspäin. Oman salamalaitteeni valopää kääntyy 270°. Katveeseen jäävää 90°:a tarvitsisi, jos haluaisi ottaa pystykuvan kohteesta alaviistoon ja valaista sen katon kautta. Varsin yleinen tilanne, eikä auta kuin ottaa oikeakätisen asento. Kuvasta tulee sitten mitä tulee. Oikeakätinen kohtaa ongelman yrittäessään kuvata yläviistoon kohdetta, jonka hän haluaisi valaista lattian kautta. Sellaisia harvemmin tulee eteen.

Oikea käsi ei ole sen oikeampi kuin vasenkaan. Homonyyminen käyttö sanalle "oikea" on todennäköisesti peräisin joltain ylimieliseltä oikeakätisestä. Kyseinen henkilö on varmaankin elänyt jo joskus yhteisen kantakielen aikoihin, kun piirre esiintyy useimmissa yleisissä kielissä, ainakin länsimaisissa.

Onkohan kukaan ikinä tutkinut vasenkätisyyden maantiedettä? Vasenkätisten tilakokemuksista luulisi ainakin yhden gradun syntyvän. Itse en aiheeseen aio tarttua, joten jätän sen vapaasti jonkun vasenkätisen käytettäväksi. Oikeakätiset älköön vaivautuko.

Niko Lipsanen

http://lefthand.domnik.net/mantu.html


Vasurilinkkejä lisää täällä!

Historian vasureita 2


HELMIKUU


NIKOLAI LESKOV, KIRJAILIJA, ENT. NEUVOSTOLIITTO 16.02. 1831



ENRICO CARUSO, OOPPERALAULAJA, ITALIA 25.02. 1873



Enrico Caruso (s. 25. helmikuuta 1873, Napoli, k. 2. elokuuta 1921) oli yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista tenoreista oopperan historiassa. Caruso oli myös suosituin laulaja kaksikymmentä vuotta 1900-luvun alussa ja yksi äänitetyn musiikin pioneereista.

torstai 5. helmikuuta 2009

Kotitalousvälineistä


Oletko koskaan turhautunut oikeakätisille tehtyjen saksien muotoiltuihin sormenreikiin? Saanut jopa rakkoja pitkän leikkaamisen tuloksena?

Onko mielessä käynyt jättää kastike ottamatta, kun ainoa väline on ollut oikeakätisen kastikekauha?

Saatko näppylöitä yksipuolisesta kuorimaveitsestä? Tai miten toimii leikkuuveitsen väärällä puolella oleva sahalaita?

Nuo kaikki ja miljoona muuta tilannetta on tullut eteeni elämäni aikana. Onneksi omistan nykyään niin vasurin sakset, kuin kaksipuolisen kuorimaveitsenkin. Ja onhan niitä jopa molemminpuolisia liemikauhojakin jo olemassa... Näihin tilanteisiin törmää siitä huolimatta kodin ulkopuolella, vaikka itselleen jo olisi vasurien työvälineet hankkinutkin. Harva kuitenkaan kulkee liemikauha tai kuorimaveitsi taskussaan juhlissa, työpaikalla yms. kodin ulkopuolisissa paikoissa, missä näihin ehkä saattaa törmätä.



Aterimet


Kummassa kädessä sinä pidät haarukkaa ja veistä?


Miten sinä avaat säilyketölkin?


Oletko hankkinut avaajan, jota voi käyttää kumpi kätinen tahansa, vai avaatko purkin vasemmalla kädellä "nurinkurisesti"? Onnistuuko se? Vai oletko kenties opetellut aikojen saatossa tekemään työn oikealla?

Itse avaan purkit normaaliavaajalla ja oikealla kädellä! Vuosia yritin vasemmalla, huonoin tuloksin. Kyllästyin ja opettelin työn oikealla. Ei sujuvaa, mutta toimii kun tarpeeksi harjoittelee!


 


Miksi käyttää vasenkätisille tehtyjä sakseja?









Katso englanninkielinen opasvideo

maanantai 2. helmikuuta 2009

Kamera ja kännykkäkamera



Ostin muutamia vuosia sitten kännykän jossa on kaksi kameraa... toinen, pienempi edessä ja toinen takana. Siinä on myös perinteisen navigointinäppäin laukaisijan lisäksi ns. normaali kameran laukaisin, jolloin kännykkä käännetään vaaka-asentoon kuvan tai videon ottamiseksi. Mutta siinäpä jälleen se samainen ongelma kuin kaikissa normaalikameroissakin. Näppäin on tietysti tehty oikeakätisille!

Oletko kokenut kamerankäytön ongelmalliseksi joissain tilanteissa? Entä miten pysyy vasurin "heikommassa kädessä" tärisemättä painavampi videokamera, jonka kädensija on tietysti oikealla - kuinkas muuten?!

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Neulotko vasemmalla?


ONNI OIKEIN, NUTTU NURIN, eli miten päin neulot, virkkaat tai teet muut käsityöt?


Vasurineulojille oivat ohjeet "nurinkuriseen" neulontaan löytyy mm. täältä.



Itse virkkaan suunnilleen yhtä huonosti kumpaan suuntaan tahansa Kieli ulkona ja neulominen on ollut pakko opetella oikeanpuoleisesti, kun opettajat eivät koulussa pystyneet oikeakätisinä toista tapaa opettamaan.